De schermen van smartphones worden de afgelopen jaren alsmaar groter. Sony stopt nu alle high-end specificaties uit de Z1 in een compacte behuizing met een 4,3 inch-scherm. Een klein succes of een grote mislukking?

Lees de gehele review op NUtech.nl

De Z1 Compact is dus het kleine broertje van de Z1, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Ten eerste heeft Sony het scherm aangepakt.

De Compact heeft een hogere helderheid, betere kleur- en zwartweergave en hoger contrast dan de originele Z1. De resolutie is met 1280 x 720 pixels lager, maar omdat het scherm kleiner is blijft het aantal pixels per inch ruim voldoende. Het scherm is een van de beste in de markt.

Accu en prestaties

Daarnaast heeft de accu 'slechts' 2300 mAh, maar door een energiezuinige processor en de lagere schermresolutie is de accuduur uitstekend, zelfs beter dan bij andere high-end smartphones. In onze accutest, waar constant een video wordt afgespeeld, houdt de Compact het ruim elf uur vol. Ook in het dagelijks gebruik gaat de accu langer mee dan die van de concurrentie en red je er gerust een dag op één lading mee.

De prestaties zijn door de Snapdragon 800-chip ook uitstekend. De processor werd al gebruikt in toestellen van LG, Samsung en voorgaande Xperia-smartphones. Alles draait soepel en snel en ook zware games en video's zijn geen probleem. Bekijk de benchmarktests.

Behuizing

De behuizing is over het algemeen gelijk gebleven, maar is dus een stuk kleiner dan bij de Z1. Ook is de telefoon iets dikker, dat geeft de Compact een wat ouderwets uiterlijk. Daar komt bij dat er forse randen boven en onder het scherm zitten waardoor de telefoon uiteindelijk niet eens heel compact is, maar wel een stuk kleiner dan de eveneens forse Xperia Z1.

De Compact is niet veel kleiner dan de S4 en Nexus 5 die een veel groter scherm hebben.

De klepjes voor alle ingangen zorgt ervoor dat de Compact ook nog waterdicht is, maar ze dragen niet bij aan een mooi afgewerkt uiterlijk. De bouwkwaliteit van de uit glas en aluminium bestaande smartphone is wel dik in orde.

Camera

Een bijzonder onderdeel in de Compact is de 20 megapixel-camera. Sony is erin geslaagd zonder uitstulping de camera uit de Z1 in de kleinere behuizing te verwerken. De details zijn uitstekend vanwege de hoge resolutie, maar ook de kleurweergave is heel accuraat over en foto's zijn niet overbelicht of te donker. Bovendien maakt de Superior Auto-stand automatisch heel goede foto's. De camera past zich uitstekend aan aan diverse situaties. 

Bij daglicht en kunstlicht laat de Z1 Compact zien dat het met de top mee kan. De prestaties zijn vergelijkbaar met die van de originele Z1. In het donker zijn de prestaties wat minder. Details vallen iets sneller weg dan bij concurrenten en de kleuren zijn vaak juist niet helemaal accuraat. 

Conclusie

De Xperia Z1 Compact kan zich met het scherm, de prestaties, de accuduur en camera met gemak meten met populaire telefoons als de Galaxy S4, HTC One en iPhone 5S. De behuizing begint wat gedateerd aan te voelen na de vrijwel identiek ogende Xperia Z, Z1 en Z Ultra. Bovendien mag het allemaal nog wel wat compacter.

Desalniettemin is de Z1 Compact een indrukwekkend toestel waarmee Sony laat zien dat het mogelijk is een heel goede kleinere Android-telefoon. Met een adviesprijs van 549 euro, die waarschijnlijk vanzelf zal gaan dalen, is de Z1 Compact een kleine grote winnaar.

Bekijk foto's en de uitgebreide review op NUtech.nl