Google heeft opnieuw een grote patentovereenkomst gesloten om toekomstige rechtszaken te voorkomen. Het bedrijf roept concurrenten op ook overeenkomsten te sluiten.

Cisco en Google maken dinsdag gezamenlijk bekend dat ze een langdurige licenties hebben op een onbekend aantal patenten van elkaar.

Eind januari sloot Google een soortgelijke overeenkomst met Samsung. Ook in het geval van Cisco is de samenwerking erop gericht toekomstige rechtszaken over patentschending te voorkomen.

Onder meer Apple, Samsung, Nokia, HTC en Google zijn wereldwijd verwikkeld in een patentoorlog.

Uitnodiging

"Onze afspraak met Cisco zal het potentiële risico op rechtszaken verminderen en laat ons richten op het bouwen van nieuwe producten", aldus Allen Lo, hoofd van de juridische afdeling bij Google. "We verwelkomen elk ander bedrijf dat geïnteresseerd is in een soortgelijke overeenkomst."

Dat betekent dat ook bijvoorbeeld Apple zich kan melden. De iPhonemaker heeft verschillende rechtszaken lopen tegen Samsung vanwege patentschending in besturingssysteem Android, dat dan weer in handen is van Google. Apple en Samsung voeren momenteel onder druk van een rechter gesprekken met elkaar over een mogelijke schikking in de diverse patentzaken die nog lopen.

Google wapent zich al langer tegen patentzaken. Het kocht nog geen 2,5 jaar geleden voor 12,5 miljard dollar Motorola. Er werd zoveel geld betaald juist vanwege de 17.000 patenten van het bedrijf. Nu verkoopt Google de telefoonmaker weer door voor slechts 2,9 miljard dollar.

Waarom wil Google van Motorola af en is dat slecht voor het bedrijf?