Liedjesschrijvers en muzikanten in de Europese Unie krijgen in de toekomst sneller een vergoeding voor publicatie van hun werk op het internet. Het Europees Parlement stemde dinsdag in met nieuwe wetgeving.

De auteursrechten van artiesten via online platforms moeten zo beter worden beschermd. Zo zouden de artiesten hun royalty’s niet later dan 9 maanden na het einde van het jaar waarin de producten van de artiest online zijn gebruikt, uitbetaald moeten krijgen.

De nieuwe regels maken het ook voor aanbieders van online muziekdiensten zoals Spotify makkelijker. Zij hoeven niet meer in elk EU-land apart een vergunning aanvragen bij een auteursrechtenorganisatie zoals het Nederlandse Buma/Stemra maar kunnen EU-brede vergunningen gaan regelen. Buma/Stemra reageert positief op de Europese plannen. Duidelijke Europese regels zijn goed voor auteurs en uitgevers, aldus de auteursrechtenorganisatie.

"Deze richtlijn is een duidelijk signaal dat het auteursrecht makkelijk aan het internet kan worden aangepast", zegt de Franse initiatiefnemer Marielle Gallo. "Auteursrecht moet een centrale rol spelen in de digitale economie."