Verschillende bedrijven hebben meer openheid gegeven over het aantal dataverzoeken dat de Amerikaanse overheid doet. De VS stond dit vorige week toe.

Google, Microsoft, Yahoo en Facebook hebben allemaal cijfers naar buiten gebracht over het aantal verzoeken dat de Amerikaanse regering middels de geheime FISA-rechtbank doet.

Via zo'n rechtbank kunnen inlichtingendiensten als NSA internetbedrijven dwingen in het geheim data af te staan. Dat kan gaan om metadata, zoals informatie over wie met wie berichten uitwisselt. Ook kan de inhoud van berichten of zoektermen worden opgevraagd.

Algemeen

De cijfers zijn niet erg gedetailleerd, maar worden per duizend weergegeven. Ze zijn onderverdeeld in de categorieën inhoud en non-inhoud, de metadata. De data is zichtbaar tot en met de eerste helft van 2013, informatie van daarna mag pas over een half jaar worden getoond.

Zo wordt duidelijk dat bijvoorbeeld Google in de eerste helft van 2013 tussen de 0 en 999 dataverzoeken over 9.000 tot 9.999 accounts kreeg.

Het aantal dataverzoeken wat betreft de metadata ligt in de eerste helft van 2013 bij Google, Microsoft, Yahoo en Facebook allemaal tussen de 0 en 999 metadata-verzoeken over tussen de 0 en 999 accounts.

Rechtszaak

De bedrijven mogen de data aan hun gebruikers tonen na een rechtszaak gewonnen te hebben. Vorige week maandag kregen de bedrijven van de Amerikaanse rechter toestemming om gebruikers in algemene termen te informeren over aantallen dataverzoeken.

Hoe ver gebruikers terug kunnen kijken in het aantal dataverzoeken verschilt per bedrijf. Google houdt het aantal aanvragen als sinds 2009 bij, Microsoft begon in 2011 en Facebook in 2012. Yahoo geeft enkel informatie over de eerste helft van 2013.

Bekijk hoeveel dataverzoeken de bedrijven kregen

Lees over het plan voor de NSA van Obama