Facebook bestaat dinsdag tien jaar. Mark Zuckerberg begon 'The Facebook' op 4 februari 2004 in zijn studentenkamer. Tien jaar later maken 1,23 miljard mensen gebruik van zijn website.

Facebook begon als netwerk voor Harvard-studenten en kreeg langzaam ondersteuning voor meer Amerikaanse universiteiten. Het buitenland volgde later en pas sinds september 2006 is Facebook voor iedereen van 13 jaar en ouder toegankelijk.

Het bedrijf is tien jaar later zo'n 150 miljard dollar waard en oprichter Mark Zuckerberg is op 29-jarige leeftijd een van de rijkste personen ter wereld. Hij is momenteel ongeveer 28 miljard dollar waard.

Maandelijks maken 1,23 miljard mensen gebruik van het sociale netwerk en er zijn in tien jaar 201,6 miljard vriendschappen gestart. Per dag worden gemiddeld ruim zes miljard likes uitgedeeld en tot nu toe zijn er zeker 400 miljard foto's gedeeld op Facebook.

Facebook kende niet alleen succes. Zo was en is er veel kritiek op het privacybeleid van het sociale netwerk. Er is de afgelopen jaren veel verbeterd, maar de kritiek blijft. Het is bijvoorbeeld wel al mogelijk berichten, foto's of het gehele profiel af te schermen voor niet-vrienden, maar standaard is veel openbaar.

Ter ere van de verjaardag kunnen Facebook-gebruikers dinsdag op een speciale pagina een videocompilatie van hun belangrijkste Facebook-momenten terugkijken.

Bekijk de geschiedenis, statistieken en screenshots van Facebook sinds 2004

De belangrijkste privacyinstellingen en hoe ze kunnen worden aangepast

Hoe populair is Facebook in Nederland?