Een robothand die is ontwikkeld door een werktuigbouwkundige van de Technische Universiteit Eindhoven kan veel nauwkeuriger dan een chirurg microchirurgie uitvoeren.

De robothand is ontworpen door werktuigbouwkundige Raimondo Cau, die er op 5 februari mee promoveert, meldt de TU/e.

De hand wordt door chirurgen bediend met twee joysticks. Die joysticks vertalen de bewegingen van de chirurg naar veel preciezere beweningen, ook is de robothand in staat onbedoelde trillingen van zijn bestuurder te filteren.

De joysticks van de robothand geven force feedback, waardoor chirurgen aan een trilling in de sticks voelen of ze iets raken. Maar weinig chirurgen zijn in staat microchirurgie uit te voeren, zoals ingrepen aan bloedvaten of zenuwbanen.

Wachtlijsten

De wachtlijsten voor dergelijke ingrepen zijn vaak enkele maanden tot langer dan een jaar. Met de robothand kunnen meer artsen microchirurgie uitvoeren, waardoor wachtlijsten worden verkort.

Bovendien maakt de robothand nieuwe ingrepen mogelijk. Nauwkeurige ingrepen als lastige reconstructies in de hand of het gezicht kunnen dankzij de hand worden uitgevoerd.

Nieuwe ingrepen

De robot is ontwikkeld nadat plastisch chirurg van het Maastricht Universitair Medisch Centrum professor René van der Hulst de TU/e vroeg om een oplossing voor de lange wachtlijsten. “Dit is een geweldige stap voor de microchirurgie”, aldus Van der Hulst. “Helemaal omdat we zien dat de behoefte aan zeer precieze hersteloperaties als microchirurgische borstreconstructies toeneemt."

Het prototype van de robothand wordt in samenwerking met het Maastricht Universitair Medisch Centrum doorontwikkeld. De TU/e en het medisch centrum verwachten binnen een jaar de resultaten van de eerste klinische testen.

Bekijk ook een subtiele maar krachtige robothand

De vijf meest indrukwekkende robots