Facebook is in Nederland onverminderd populair, maar in 2013 stopten wel iets meer jongeren met het sociale netwerk of waren ze minder actief.

Dat blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van NUtech.

In Nederland neemt de groei van Facebook af, maar het sociale netwerk blijft vooralsnog bijzonder populair. In totaal 70 procent van de Nederlanders geeft aan Facebook te gebruiken. Dat percentage is wel slechts 1 procent hoger dan in mei 2013.

23 procent van de mensen heeft Facebook nooit gebruikt, blijkt uit het onderzoek uitgevoerd door Peil.nl. De overige 6 procent geeft aan wel actief te zijn geweest, maar het account inmiddels te hebben gewist.

Van alle mensen die gestopt zijn met Facebook deed 49 procent dat in 2013, 20 procent in 2012 en 28 procent daarvoor. 2 procent weet het niet meer precies.

Jongeren

Er verschenen de afgelopen maanden internationaal veel berichten dat tieners Facebook massaal zouden verlaten. Het onderzoek is gedaan onder een representatieve groep van 2.100 Nederlanders. De minimumleeftijd daarbij was 18 jaar.

Toch blijkt ook uit dit onderzoek dat jongeren het sociale netwerk vorig jaar meer hebben verlaten dan de jaren daarvoor. Van alle mensen van 18 tot en met 24 jaar die de afgelopen jaren met Facebook zijn gestopt, deed 72 procent dat in 2013.

Bij mensen van boven de 35 is dat percentage veel lager. Wel blijven verreweg de meeste jongeren gewoon actief op Facebook.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Maurice de Hond. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

45-plussers

Daarnaast neemt het percentage 45-plussers op Facebook toe. Jongeren zijn over het algemeen al sinds 2009 of 2010 actief. Bij mensen van 45 jaar en ouder zie je dat ze pas sinds 2011 actief worden op het sociale netwerken en bij 65-plussers kwam dat nog later op gang.

De 2100 respondenten werden ook gevraagd naar hun activiteit op Facebook. Een derde geeft aan in het afgelopen jaar de site meer te zijn gaan gebruiken terwijl 17 procent er juist minder gebruik van maakt. De activiteit is bij de meerderheid (53 procent) gelijk gebleven.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Maurice de Hond. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Ongeveer een kwart van de jongere gebruikers aangeeft Facebook meer te zijn gaan gebruiken, maar bij de groep boven de 35 jaar is dat percentage veel hoger. Het percentage dat zegt minder actief te zijn op het sociale netwerk is onder gebruikers tot 35 jaar juist het hoogst.

De belangrijkste privacyinstellingen op Facebook

Facebook in 2013: Het geheim van mobiele advertenties ontrafeld

Bekijk alle resultaten van het onderzoek