'Microsoft kiest nieuwe ceo en geeft Bill Gates andere rol'

Microsoft besluit volgende week wie de nieuwe ceo wordt. Naar verwachting is dat Satya Nadella, directeur van de zakelijke tak, en zal Bill Gates zijn functie als bestuursvoorzitter neerleggen.

Dat berichten Bloomberg en Recode, die allebei beschikken over goede bronnen binnen Microsoft.

De twee sites wijzen Nadella aan als grootste kanshebber. De 46-jarige Microsoft-medewerker is momenteel directeur van de afdeling Cloud & Enterprise.

Hij werkt al sinds 1992 bij Microsoft en was werkzaam op diverse afdelingen. Naast de zakelijke tak en de cloud-afdeling was Nadella actief in servers en op de zoekafdeling.

Bovendien liet Nadella de zakelijk tak van Microsoft in twee jaar tijd exponentieel groeien. Inmiddels is de afdeling met een omzet van 12,67 miljard dollar in het meest recente kwartaal goed voor ruim 50 procent van de totale omzet van het bedrijf.

Volgens Recode hakt Microsoft volgende week definitief de knoop door en wordt de wijziging bekendgemaakt.

Bill Gates

Steve Ballmer, de huidige ceo van Microsoft, maakte in augustus bekend te vertrekken. Sindsdien is Microsoft op zoek naar een nieuwe directeur. In het 39-jarig bestaan van het bedrijf zijn er slechts twee ceo's geweest.

Naast Ballmer was dat jarenlang oprichter Bill Gates die momenteel bestuursvoorzitter is. Volgens bronnen van Bloomberg zal hij die functie neerleggen. John Thompson, die actief is geweest bij IBM en Symantec en al in de raad van bestuur zit, zou hem opvolgen.

Het terugtreden van Gates betekent overigens niet dat zijn rol kleiner wordt. Hij zou zich volgens de bronnen juist beter kunnen richten op specifieke onderdelen van het bedrijf zoals productontwikkeling.

Bekijk de vijf raarste momenten van de excentrieke Steve Ballmer

Microsoft in 2013: Surface voorspelt onzekere toekomst

Tip de redactie