Microsoft zal na een update van Windows 8.1 de nieuwe tegelinterface nog meer verstoppen voor gebruikers. Standaard zal een Windows-apparaat opstarten naar het 'oude' bureaublad.

Dat blijkt uit gelekte afbeeldingen van Wzor, een Russische blogger die in het verleden al vaker vroege Windows-versies in handen had.

In de eerste grote update voor Windows 8.1 zou Microsoft gebruikers standaard laten opstarten naar het oude bureaublad in plaats van de nieuwe tegelomgeving.

In Windows 8 zitten twee omgevingen. De nieuwe interface die werkt met tegels is gericht op tablets en apparaten met touchscreens. De oude bureaubladomgeving is er nog omdat niet alle programma's in de tegelomgeving werken.

Bij de update naar Windows 8.1 voegde Microsoft al de mogelijkheid toe om op te starten naar het oude bureablad zodat de tegelomgeving nooit te zien was. Gebruikers moesten dat wel zelf instellen.

Standaard

Volgens Wzor zullen Windows-apparaten na een update standaard naar de oude omgeving gaan. Mogelijk wordt de instellingen aangepast op tablets waar het logischer is de tegelomgeving te gebruiken.

Op pc's met een los toetsenbord en muis of op een laptop zou de gebruiker dan wel standaard op het oude bureaublad uitkomen. De update wordt op 11 maart verwacht.

Het zou een grote wijziging voor Microsoft betekenen als een flink deel van de gebruiker nooit meer van de tegelomgeving gebruik hoeft te maken. Dat kan vooral handig zijn voor zakelijke gebruikers, waaraan Microsoft veel geld verdient.

Wat is er nieuw in Windows 8.1?

Microsoft in 2013: Surface voorspelt onzekere toekomst