Als het aan D66 ligt wordt de digitale kabel voor breedbandinternet opengesteld voor andere partijen. Dat zal de partij donderdag bepleiten tijdens het telecommunicatiedebat in de Tweede Kamer. 

D66 wil het speelveld tussen koper-, glasvezel- en kabelnetwerken daarmee gelijktrekken, stelt Kamerlid Kees Verhoeven tegenover NUtech.

Kabelaars UPC en Ziggo bereiken momenteel samen zo'n 90 procent van de huishoudens, en er hangt bovendien een overname van Ziggo door het moederbedrijf van UPC in de lucht. Omdat kabelbedrijven op het moment geen andere bedrijven op hun kabel hoeven toe te laten, hebben klanten dus geen keuze uit meerdere aanbieders.

Wel kan er in veel regio's gekozen worden voor ADSL of glasvezel in plaats van een breedbandverbinding van Ziggo of UPC. Op het glasvezel- en kopernetwerk zijn, in tegenstelling tot het kabelnetwerk, wel meerdere aanbieders actief.

Woensdag werd door de rechtbank bepaald dat het analoge kabelnetwerk niet hoeft worden opgesteld. Dit gaat over het analoge televisieaanbod en betreft dus niet de 'digitale' kabel.

Netneutraliteit

D66 wil dat Nederland het snelste internet ter wereld krijgt: 1 GB per seconde moet in 2020 de regel zijn in plaats van de uitzondering, aldus de partij.

Door internetverkeer voor bepaalde diensten af te knijpen, zoals bijvoorbeeld een dienst als Netflix, kan de druk op het netwerk worden verlaagd, dat de snelheid ten goede zou komen. In Nederland geldt sinds 2012 echter de netneutraliteit, dat het filteren of afknijpen van specifieke data verbiedt.

"We moeten voorkomen dat we de kant op gaan van de Verenigde Staten, waar de netneutraliteit los wordt gelaten omwille van de snelheid van het internet. De netneutraliteit moet juist leidend zijn", zegt het Kamerlid.

Daarom moet er niet worden gekeken naar het dataverbruik, maar naar de infrastructuur, vindt Verhoeven. Omdat KPN het glasvezelnetwerk moet delen met andere aanbieders, wordt het gedwongen om te investeren in de infrastructuur. "Ziggo en UPC hebben door hun monopolie een makkelijke positie in de markt, waardoor ze eigenlijk achterover kunnen leunen."

Glasvezel

De partij wil daarnaast de kosten om glasvezel aan te leggen omlaag brengen. Momenteel moeten er nog leges worden betaald aan de gemeente.

Verhoeven wil die het liefst naar nul terugbrengen, maar die kosten zijn een zaak van de gemeente. In een aantal gemeenten zal D66 daarom met lokale voorstellen komen.

België

In België is de kabel sinds dit jaar al opengesteld, waardoor kabelaar Telenet ook alternatieve aanbieders moet toestaan op zijn netwerk. Mobiele provider Mobistar heeft bijvoorbeeld al besloten om ook in de kabelmarkt te springen.

NLKabel, de belangenbehartiger van de Nederlandse kabelbedrijven, zegt tegenover NUtech nog niet op de zaken vooruit te willen lopen, maar benadrukt wel dat de Belgische markt niet de Nederlandse markt is. Het 'openbreken' van de Nederlandse kabel moet bovendien eerst worden goedgekeurd door de Nederlandse toezichthouder ACM.