Voor het eerst zijn in een jaar meer dan 1 miljard smartphones verkocht. Dat was 38,4 procent meer dan de 725 miljoen smartphones die vorig jaar over de toonbank gingen.

Dat meldt onderzoeksbureau IDC maandagnacht. Van alle verkochte mobiele telefoons was 55 procent een smartphone.

Grotere schermen en goedkopere toestellen zorgen voor groei op de smartphonemarkt, denkt onderzoeker Ryan Reith van IDC. "Goedkope apparaten zijn niet het aantrekkelijke segment dat normaal aandacht krijgt, maar gegevens van IDC tonen dat dit deel van de markt het volume omhoog stuwt."

In markten als China en India zullen smartphones van minder dan 150 dollar (110 euro) binnenkort goed zijn voor meer dan de helft van alle verkochte exemplaren, denken de onderzoekers.

Samsung

Van alle fabrikanten behoudt Samsung zijn koppositie. In het vierde kwartaal van 2013 verkocht het Zuid-Koreaanse bedrijf 82 miljoen smartphones, goed voor 29,1 procent van het totaal, een fractie meer dan in het vierde kwartaal van 2012.

Apple stond op de tweede plek met 17,9 procent van de verkopen. Dat is 3 procentpunt lager dan een jaar eerder. De top vijf wordt afgerond door Huawei, Lenovo en LG.

Van de mobiele telefoonmarkt als geheel, inclusief niet-smartphones, heeft Nokia nog altijd 13 procent in handen. Het bedrijf verkocht in het vierde kwartaal 63,4 miljoen toestellen en werd daarmee alleen verslagen door Samsung.

De beste Android-smartphones van 2013