Samsung en Google hebben een patentovereenkomst gesloten voor de komende tien jaar.

Dat maken de bedrijven zondagnacht bekend.

Door de overeenkomst krijgen Google en Samsung een licentie op de huidige patenten van de ander en voor de patenten die ze de komende tien jaar toegewezen krijgen.

Er zijn weinig details bekendgemaakt. Zo is onduidelijk om welke patenten en technologieën het gaat en is niet bekend wat de exacte voorwaarden van de overeenkomst zijn. De bedrijven willen alleen kwijt dat de samenwerking voor beide partijen voordelig is.

Innovatie

"Door samen te werken kunnen bedrijven de kans op rechtszaken verminderen en zich focussen op innovatie", aldus Google in een reactie.

Samsung ziet de overeenkomst als "bijzonder belangrijk" voor de techindustrie. "Samsung en Google laten de rest van de sector zien dat er meer te halen valt door samen te werken dan door onnodige patentzaken."

Dat laatste kan een sneer zijn naar Apple. Samsung is al jaren in een patentoorlog met de iPhonemaker verwikkeld. Ook Google heeft verschillende rechtszaken uitgevochten met Apple en er lopen er nog een paar.

Samsung en Apple zijn sinds kort weer met elkaar in gesprek om over een eigen overeenkomst te praten, als onderdeel van een grote Amerikaanse rechtszaak. Door de samenwerking met Google lijkt nog een overeenkomst ver weg.

Ericsson

De Zweedse telecomfabrikant Ericsson heeft maandag eveneens bekendgemaakt een patentdeal met Samsung te hebben gesloten. Samsung betaalt voor een licentie op Ericsson-patenten, waardoor alle rechtszaken tussen de twee worden gestaakt. 

Het Zuid-Koreaanse bedrijf betaalt ook een eenmalig bedrag aan het begin van de meerjarige overeenkomst, meldt persbureau Reuters.

Volgens Ericsson is de overeenkomst goed voor 4,2 miljard Zweedse kroon (477 miljoen euro) aan extra omzet in het vierde kwartaal. De winst stijgt met 3,3 miljard kroon (375 miljoen euro).

Hoeveel moet Samsug betalen aan Apple vanwege patentschending?