Verschillende Nederlandse uitgeverijen staan open voor een 'Netflix voor e-books' die onbeperkt toegang biedt tot digitale boeken.

Dat blijkt uit een rondgang van NUtech onder uitgeverijen.

Maandag lanceerde de Stichting Bibliotheek.nl zijn e-bookaanbod. Leden van Nederlandse bibliotheken kunnen onbeperkt boeken van ouder dan drie jaar lezen. Voor een pakket van 18 nieuwere boeken moet vanaf april 20 euro worden betaald.

Uitgever Jeannette Ploeger van De Fontein is positief over het initiatief. "Bij de bibliotheek zijn nog steeds heel erg veel echte lezers. Als hun referentiekader is dat je e-books gewoon kan lenen binnen een abonnement, dan is dat positief."

Commercieel

Buiten de bibliotheek liggen ook kansen, zegt Petra Rijkelijkhuizen van de uitgeversgroep WPG, die al e-books aanbiedt via de Bibliotheek. "Ook voor commerciële partijen is een rol weggelegd." Volgens Rijkelijkhuizen is er een "constante roep om betaalbare e-books".

In de VS zijn al verschillende bedrijven actief die voor een vast maandelijks bedrag toegang tot e-books bieden. Oyster, een van de koplopers op dat gebied, haalde onlangs 14 miljoen dollar aan investeringen binnen.

Ook Ploeger ziet een commercieel aanbod wel zitten. "Dat zijn dingen waar wij natuurlijk zelf ook over nadenken, of dat een goed alternatief zou zijn", zegt zij. "Ik denk dat we alles moeten uitzoeken en alles een kans moeten geven."

De Fontein maakt onderdeel uit van de uitgeversgroep VBK, die ook aan het pilotprogramma van de Bibliotheek meedoet. Er worden veel meer e-books illegaal gedownload dan verkocht, stelt Ploeger. "Daar verander je niks tot weinig meer aan, maar een ruim aanbod e-books in de bibliotheek is een kans voor de bibliotheek én voor uitgevers."

Vergoeding

De onafhankelijke uitgeverij Podium doet nog niet mee aan het programma van de bibliotheek, maar heeft hier wel vragen over gesteld aan de initiatiefnemers.

"Wij leveren in principe aan iedereen", zegt hoofd verkoop Sascha Duijvestijn. "Daar zou een bibliotheek ook bijhoren, maar dat hangt ook samen met de vergoeding en de beveiliging." Het e-bookprogramma van de bibliotheken betaalt uitgevers tussen de 12 en 36 cent per uitgeleend boek, afhankelijk van de leeftijd van het boek. 

Podium biedt via het tijdschriftenplatform Elinea al poëzie van verschillende auteurs aan tegen 20 eurocent per stuk of een vast maandelijks bedrag voor onbeperkte toegang. Ook romans zullen volgens Duijvestijn op termijn onbeperkt beschikbaar komen. "Dat het naar die variant toegaat, ligt voor de hand."

Lees meer over de e-bookdienst van de bibliotheken

Hoeveel e-books worden er per jaar verkocht?