Treinreizigers verbruiken per maand 42 terabyte via gratis wifi

Nederlanders verstoken per maand ruim 40.000 GB aan data op het wifi-netwerk dat beschikbaar is in intercity's van de NS. Een verdubbeling vergeleken met een jaar geleden.

Dat blijkt uit cijfers die NUtech heeft opgevraagd.

In november 2013, de meest recente gegevens die beschikbaar zijn, werd in totaal meer dan 43.000 GB (ruim 42 TB) verbruikt in de trein. Een jaar geleden was dat nog geen 20.000 GB en eind 2011 zelfs nog maar 6.231 GB.

Dat de totale hoeveelheid verbruikte data groeit, komt vooral door een toename in het aantal sessies op het wifi-netwerk van T-Mobile in de trein. Het gemiddeld aantal verbruikte MB's per sessie is namelijk vrij stabiel en schommelt rond de 11 MB.

3,3 miljoen sessies

Het totaal aantal sessies per maand is in een jaar tijd echter toegenomen met 85,4 procent naar zo'n 3,3 miljoen. Een gemiddelde sessie duurt 55 minuten. Die tijd is afgelopen maanden redelijk stabiel en geeft aan dat internet veel tijdens lange treinreizen wordt gebruikt.

Gratis wifi is sinds maart 2010 beschikbaar in de trein en blijft in ieder geval tot en met april 2014 gratis. Inmiddels heeft de NS alle 365 intercity's uitgerust met gratis wifi. Stoptreinen worden niet uitgerust met internet. Wel is er internet verkrijgbaar op 48 NS-stations. Daar verloopt de verbinding via KPN.

Op welke stations biedt NS al gratis wifi aan?

Bekijk een overzicht van alle gebruikscijfer rond wifi in de trein

Lees meer over:
Tip de redactie