Apple bracht precies dertig jaar geleden de Macintosh uit, het begin van tal van bekende Mac-computers.

De eerste Macintosh werd op 24 januari 1984 geïntroduceerd en was de eerste consumentencomputer met een grafische interface en besturing via de muis.

Het was een opmars naar veel populaire Macs, maar ook enkele mislukkingen zoals de Macintosh Portable.

In dertig jaar kwam Apple met de iMac, Macbook en Macbook Air, maar werden ook andere productcategorieën gestart. De iPhone en iPad zijn inmiddels veel belangrijker voor de omzet van Apple dan de Mac.

Belangrijk

Toch blijft de Mac-afdeling belangrijk voor het bedrijf, vertellen Phil Schiller, marketingdirecteur, Craig Federighi, vicepresident software en Bud Tribble, deel van het originele Mac-team, aan Macworld.com.

"De iPhone en iPad hebben juist voor een versnelling in de ontwikkeling van de Mac gezorgd", aldus Tribble. De hardware- en softwareteams gingen samenwerken aan mobiele producten en namen zij hun kennis mee terug naar de Mac.

Schiller denkt dat daardoor de Mac dertig jaar later nog steeds bestaat. "Elk bedrijf dat computers maakte toen wij begonnen is verdwenen", aldus de marketingdirecteur van Apple. Schiller denkt bovendien dat de iPhone en iPad druk wegnamen van de Mac. "Het gaf ons de vrijheid om nog verder te gaan aangezien de Mac niet meer iets voor iedereen hoefde te zijn." 

Bekijk de meest bijzondere Macs sinds 1984

Review: Nieuwe Macbook Air met indrukwekkende accuduur