Vodafone is verbolgen over de onduidelijkheid rond de thuiskopieheffing. De provider int de heffing wel, maar betaalt slechts een deel uit aan Stichting de Thuiskopie.

Dat blijkt uit een blog van Rob Shuter, ceo van Vodafone Nederland.

De thuiskopieheffing geldt sinds januari 2013 en is bedoeld als compensatie voor het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal in Nederland.

Winkeliers en providers die bijvoorbeeld smartphones of pc's verkopen rekenen verplicht een extra heffing die overgemaakt wordt aan Stichting de Thuiskopie. Deze stichting zorgt dat dit geld terechtkomt bij artiesten en andere rechthebbenden van films en muziek.

Verwarring

Vodafone vindt het onduidelijk of de hoogte van de thuiskopieheffing wel klopt en of het geld wel op de juiste wijze aan muzikanten, filmmakers en anderen wordt uitgekeerd.

"Ook is het zeer de vraag of de stichting terecht heffingen incasseert over elektronicaverkoop aan zakelijke klanten", aldus Shuter. "Ondertussen betaalt de stichting het geheven geld wel al uit. Hierdoor wordt het heel lastig voor klanten om eventueel onterecht betaalde heffingen terug te vorderen."

Bedrag

Een rechter bepaalde onlangs dat Acer voorlopig, in afwachting van een bodemprocedure, nog maar de helft van de heffing hoeft te betalen. Dit omdat de heffing ten onrechte ook zou compenseren voor Hollywood-films. De VS is niet aangesloten bij het Verdrag van Rome en zou daarom buiten de regeling moeten vallen.

Vodafone concludeert alvast dat er te veel onduidelijkheid is. De provider int nu wel de volledige heffing, maar betaalt slechts een deel uit aan Stichting de Thuiskopie. "Namelijk wat volgens onze interpretatie van de wet moet."

Het overige geld staat te wachten op een rekening. Vodafone zal dat niet zelf houden als de heffing in de toekomst omlaag gaat. Stichting de Thuiskopie laat aan NUtech weten dat Vodafone hiermee de wet overtreedt. De organisatie beraadt zich op stappen.

De advocaat-generaal van het Europees Hof gaf eerder deze maand aan dat het compenseren voor 'illegaal downloaden' in strijd is met de wet. Het Hof, dat het advies van de advocaat-generaal vaak overneemt, zal later uitspraak doen.

Wat is de thuiskopieheffing en om welke bedragen gaat het?