Veel biometrische sensoren die gebruikt worden bij gezichtsherkenning of in vingerafdrukscanners zijn onveilig en eenvoudig te kraken. Soortgelijke sensoren worden bijvoorbeeld gebruikt in de iPhone 5S en Android.

Dat concluderen onderzoekers van het TABULA RASA-consortium dat met behulp van de Europese Unie drie jaar lang onderzoek deed naar biometrische beveiliging.

Vingerafdrukscanners, gezichtsherkenning en zelfs irisscanners worden steeds vaker in smartphones, tablets en pc's verwerkt. Op die manier zou persoonlijke informatie beter beveiligd moeten zijn, maar dat is volgens het onderzoek dus niet het geval.

Onderzoekers werd gevraagd manieren te bedenken om de sensoren voor de gek te houden. Dat lukte in sommige gevallen bijvoorbeeld met make-up, maar ook neppe vingerafdrukken en foto's werden door veel sensoren gezien als legitiem.

Welke sensoren precies zijn getest is niet bekend. Gezichtsherkenning wordt bijvoorbeeld ook op sommige vliegvelden gebruikt en paspoorten kunnen worden uitgerust met een vingerafdrukscan.

Miljoenen

De werkgroep, die 4,4 miljoen euro subsidie kreeg van de Europese Unie, heeft nieuwe software ontwikkeld die de omzeilingsmethodes moet tegengaan. De ontwikkelingen zijn gedeeld met het bedrijfsleven. Het onderzoek kostte in totaal 5,7 miljoen euro.

Wat er precies verbeterd is aan de software, wordt niet bekendgemaakt. Wel laten de onderzoekers weten dat gezichtsherkenning bijvoorbeeld veiliger wordt door het knipperen met de ogen als eis in te voeren.

Volgens het consortium is niet alleen de veiligheid van de biometrische sensoren verbeterd, maar zouden de systemen ook sneller moeten werken. Dat heeft ook voordelen voor de biometrische controle bij sommige grensovergangen.

Naast toestellen als de iPhone 5S en HTC One Max, die al beschikken over een vingerafdrukscanner, zou ook de toekomstige Galaxy S5 met zo'n sensor worden uitgerust. Android beschikt bovendien standaard over gezichtsherkenning.

Lees onze review van de iPhone 5S met vingerafdrukscanner

Welke privacyzorgen zijn er rond biometische sensoren?