Tijdens een academische studie is een kwantumcomputer waarmee onder meer Google en Nasa werken niet sneller gebleken dan een gewone computer.

De studie, uitgevoerd door Amerikanen en Zwitsers, is nog niet in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd, maar wel verschenen op de website Arxiv.org

De computer, D-Wave Two, kost zo’n 12 miljoen euro, neemt tien vierkante meter in beslag en is sinds 2011 te koop. In tegenstelling tot gewone computers werkt D-Wave niet met enen en nullen om informatie op te slaan en af te lezen, maar met zogeheten qbits. Die kunnen tegelijk een één en een nul zijn.

Tot nu toe was deze computer niet door onafhankelijke onderzoekers getest. Een consultant werkzaam voor D-Wave toonde vorig jaar aan dat het apparaat 3.600 keer sneller is dan een gewone computer.

Naar eigen zeggen hebben de academici een eerlijker vergelijkingsonderzoek uitgevoerd, met een D-Wave van het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin, en een gewone computer. Ze lieten beide systemen puzzelen met een denkbeeldig ingewikkeld magnetisch materiaal. Bij een aantal van de uitgevoerde tests leverde de kwantumcomputer geen betere prestaties dan de gewone computer.

In een reactie aan de BBC laat een vertegenwoordiger van D-Wave weten dat de kwantumcomputer niet bedoeld is voor het type rekenopdrachten die de onderzoekers het apparaat lieten uitvoeren.

De onderzoekers schrijven zelf ook dat de prestaties van het systeem sterk afhangen van de vragen die je stelt. Toekomstige studies zullen moeten uitwijzen wat de meerwaarde van deze kwantumcomputer is.

Lees meer over de mogelijkheden van kwantumcomputers