De Amsterdamse recherche is erin geslaagd anoniem via internet een pistoolmitrailleur te kopen met bitcoins.

Dat laat het Openbaar Ministerie vrijdag weten.

Het OM wilde onderzoeken hoe ver je kunt gaan door met bitcoins illegale producten aan te schaffen. Met bitcoins kunnen vrijwel anonieme betalingen worden gedaan. De transacties zijn niet zoals bij banken te volgen.

De recherche wist op het Tor-netwerk een wapen aan te schaffen. Tor, een afkorting voor The Onion Router, herleidt internetverkeer door een serie verschillende servers. Zo wordt de bron van het verkeer verhuld.

Het Tor-netwerk is ook nodig om pagina's op het 'deep web' te bezoeken. Dat zijn verborgen websites wiens werkelijke serveradres niet te herleiden is. Via zo'n website kocht de recherche een semiautomatisch vuurwapen met geluidsdemper en laserpointer. 

Reguliere post

De recherche stuitte op een Amerikaanse Marktplaats-achtige website waar vuurwapens werden aangeboden, die met de virtuele munt betaald konden worden. Via een regulier postbedrijf werd het bestelde pakket bezorgd. Het wapen was in onderdelen verstopt in een dvd-speler en was daardoor niet opgemerkt bij de grenscontrole.

De 25-jarige Amerikaan die het verstuurde, is aangehouden. De man zal in de Verenigde Staten voor de rechter worden gebracht. Verkoop van het betreffende wapen binnen de VS is overigens niet strafbaar.

Wat zijn bitcoins en wat kan je ermee?

Bekijk de gevaren en alternatieven van bitcoin