Google werkt aan de ontwikkeling van een contactlens, speciaal voor diabetici. De lens moet worden voorzien van een chip die de suikerspiegel in tranen meet.

Dat meldt het bedrijf vrijdag via een blog.

De bedoeling is dat de chip een waarschuwing geeft zodra de bloedsuikerwaarde gevaarlijk wordt. De drager van de contactlens ziet een ingebouwd led-lampje branden en weet dat hij of zij insuline moet innemen.

Google zegt met het maken van de lens het leven van diabetici te willen verbeteren. De lens meet elke seconde de suikerspiegel. Een prototype van de lens wordt nu getest en is nog niet klaar voor massaproductie.

Het internetbedrijf laat weten de lens niet zelf op de markt te willen brengen, maar te willen werken met partners. Bovendien laat Google in de blog doorschemeren dat de slimme lens voorlopig nog toekomstmuziek is. "Er moet nog een hoop werk gedaan worden", schrijft het bedrijf.

De lens, die bestaat uit twee contactlenzen met daar tussen een chip en een lampje, is ontwikkeld door Google X, een afdeling van het bedrijf dat zich richt op baanbrekende projecten. 

Diabetes Fonds

Het Diabetes Fonds is blij met de plannen van Google. ''Wij juichen dit initiatief van Google toe. Dit kan echt het verschil maken voor mensen met diabetes. Als dit lukt wordt meerdere keren per dag in je vinger prikken verleden tijd'', zei directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds vrijdag.

Ook in Nederland wordt er gewerkt aan methoden om pijnloos de bloedsuiker te meten. ''Samen met TNO werkt het Diabetes Fonds hard aan lichttechnologie. Hiermee kan je met een sensor dwars door de huid meten. Het zou mooi zijn als straks beide alternatieven op de markt komen en de patiënt de keuze heeft'', laat Dessing weten.

Bekijk aan welke bizarre projecten Google X nog meer werkt