De PvdA zal zich blijven verzetten tegen een downloadverbod, ook al besluit het Europese Hof van Justitie dat Nederland geen thuiskopieheffing mag toepassen op mp3-spelers en lege dvd's om zo gedupeerden van illegale kopieën te compenseren. 

Dat zegt PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug. Het hof in Luxemburg besluit hoogstwaarschijnlijk binnen een halfjaar of het het advies van zijn advocaat-generaal overneemt.

In Nederland is het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal niet illegaal. De thuiskopieheffing moet verlies aan inkomsten daardoor voor auteurs goedmaken. Wordt die heffing niet langer toegestaan, dan is de kans groot dat ook dat gedoogbeleid ter discussie komt te staan.

Volgens Oosenbrug is een downloadverbod niet van deze tijd, omdat het downloaders "criminaliseert" en notoire misbruikers zich er niet door laten afschrikken. Een verbod moet bovendien worden gehandhaafd en dat kost de overheid veel geld, zegt Oosenbrug.

Legaal

Zij ziet meer heil in maatregelen waardoor het legaal bekijken of beluisteren van onder meer films en muziek wordt beloond. Diensten als Spotify en Netflix die films, series en muziek streamen, kunnen bijvoorbeeld toegankelijker worden voor een groot publiek, stelt Oosenbrug.

Deze diensten zouden ook beter, zonder storingen, in de trein te gebruiken moeten zijn, vindt ze.

In de Tweede Kamer werd al eerder over het onderwerp gediscussieerd. Doordat de PvdA ook in 2012 voet bij stuk hield, kon staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) een downloadverbod niet doorvoeren. Daarvoor ontbrak een meerderheid in de Kamer.

Bekijk hoeveel thuiskopieheffing consumenten betalen over diverse apparaten