Apple heeft met een hoger beroep de komst van een toezichthouder niet weten te blokkeren. Die is toegewezen omdat Apple prijsafspraken rond e-books maakte.

Apple werd vorig jaar al door de Amerikaanse rechter schuldig bevonden aan het maken van prijsafspraken. Apple sprak met uitgevers af om e-books teven één vaste prijs aan te bieden en geen kortingen te geven.

Apple moet van de rechter een mededingings-toezichthouder toelaten. Apple probeerde dat in een hoger beroep te blokkeren, de rechter blokkeerde dat beroep vandaag, meldt Reuters.

Diskwalificeren

Apple probeerde de in oktober toegewezen toezichthouder te laten diskwalificeren, volgens het bedrijf was jurist Michael Bromwich te agressief bij het benaderen van bestuursleden. Bromwich verklaarde in december dat hij van Apple te weinig toegang tot de bestuurders kreeg, Apple noemde de opmerking "totaal ongepast".

Ook maakt Apple bezwaar tegen het uurloon 1.100 dollar, plus 15 procent administratiekosten dat Bromwich vraagt. Apple beschuldigde de advocaat toen van het misbruiken van zijn positie.

De rechter oordeelde echter dat er niets mis was met de aanstelling van de toezichthouder. De advocaat van Apple liet weten dat het bedrijf tegen de uitspraak in beroep te gaat.