Google heeft afgelopen jaar veel meer patenten toegewezen gekregen dan de jaren daarvoor. Het bedrijf hoopt een patentoorlog te voorkomen.

Dat laat Allen Lo, het juridisch hoofd van de patentafdeling, weten aan the Financial Times.

In 2013 kreeg Google in totaal 1920 patenten toegewezen. Veel meer dan de jaren daarvoor. De zoekgigant doet nu mee in de top vijf terwijl het in 2012 op de 21e plaats stond en in 2011 niet eens bij de eerste vijftig te vinden was.

"We hopen een patentoorlog te voorkomen", aldus Lo. "Hopelijk kunnen we van de smartphonerechtszaken leren."

Bedrijven als Apple, Samsung, Google en Nokia zijn al jaren met elkaar verwikkeld in patentzaken op het gebied van smartphone. Vooral Apple en Samsung proberen elkaars producten te laten verbieden op basis van patentschending.

Google X

Volgens Lo groeit het aantal Google-patenten niet alleen omdat het bedrijf zich wil indekken tegen mogelijke rechtszaken rond smartphones. Daarvoor nam Google in 2011 al Motorola over voor 12,5 miljard dollar. Het bedrijf had duizenden patenten in handen.

De groei in toegewezen patenten heeft volgens Lo ook te maken met producten als Google Glass en de zelfrijdende auto. Deze producten worden momenteel ontwikkeld en zijn afkomstig van de geheimzinnige afdeling Google X. "We nemen de leiding in nieuwe gebieden en die willen we beschermen", aldus Lo.

Bekijk de vijf meest bizarre projecten van Google X