Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken bekijkt of de aanvraag van DigiD snel veiliger kan worden gemaakt. Om fraude te voorkomen wordt afhalen bij een balie overwogen.

Plasterk reageert met een brief aan de Kamer op de Amsterdamse fraudezaak die eerder deze week aan het licht kwam. Door slechte beveiliging van DigiD konden criminelen rekeningnummers van uitkeringsgerechtigden wijzigen.

De fraude werd tijdig opgemerkt waardoor die niet leidde tot onterechte uitbetaling van toeslagen. Wel is de fraude voor de minister reden om een strengere beveiliging op de aanvraag en uitgifte van het DigiD te onderzoeken.

Gemeenteloket

Het ministerie was al bezig met een test waarbij de DigiD-aanvraag strenger wordt beveiligd voor Nederlandse niet- ingezetenen, mensen die buiten Nederland wonen maar wel met Nederlandse overheidsinstellingen te maken hebben.

In eerste instantie geldt de aanvraag van DigiD alleen voor gebieden waar een hoger frauderisico geldt. Mensen uit zo'n gebied zouden bijvoorbeeld naar een gemeenteloket moeten om de normaal per post verzonden DidiD-code af te halen.

Die voor de burger "bewerkelijker" procedure wordt de komende dagen uitgewerkt, waarna over een aantal weken wordt bekeken of de maatregelen afdoende zijn om fraude af te wenden.

eID

Op termijn wil de overheid overgaan van DigiD op het veiligere eID-systeem. Bij dat systeem krijgen burgers een persoonlijke pas met chip.

Het was al de bedoeling dat de uitgifte van die eID-pas ingewikkelder zou worden dan die van een DigiD-code. Ook voor een eID moeten burgers over een paar jaar hoogstwaarschijnlijk langs het loket.