Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Toq

Hands-on: De meest opmerkelijke smartwatches van CES

Als we de aankondigingen op de gadgetbeurs CES mogen geloven, wordt 2014 het jaar van de 'wearables', ofwel gadgets die op het lichaam worden gedragen. Smartwatches zijn daar een belangrijk onderdeel van. Op CES werden tal van nieuwe varianten getoond. NUtech bespreekt er vijf.
Door NU.nl/Jeroen Kraan en Colin van Hoek

Metawatch

Metawatch maakt al sinds 2006 smartwatches met bluetooth. Het bedrijf heeft een afwijkende visie en wil geen ‘computer om de pols’, maar vindt dat een smartwatch alleen een object is om even snel op te kijken.

Bovendien legt Metawatch - dat zijn nieuwste smartwatch onder de naam Meta zal verkopen - de nadruk op design. De oprichters van Meta hebben zelf een achtergrond bij horlogebedrijf Fossil en voor het nieuwste model werd ontwerper Frank Nuovo aangetrokken. Hij is oprichter van het bedrijf Vertu, dat zeer luxe smartphones maakt met adviesprijzen van tienduizenden dollars.

Metawatch

De Meta is niet zo luxe, maar heeft wel een mooie uitstraling. Eigenlijk is niet direct te zien dat het een smartwatch in plaats van een normaal horloge betreft. De Meta heeft net als de Pebble een zuinig e-paper scherm. Het bedrijf belooft dat de accu een week lang mee gaat en zie geen toegevoegde waarde in touchscreens en kleurenschermen.

Het horloge kan gekoppeld worden aan de telefoon, maar heeft als functie vooral om kort informatie te tonen en niet om video’s op te kijken, mee te bellen of apps op te installeren.

Er zijn een aantal apps waarvan er vier op het startscherm kunnen worden weergegeven. Zo is het mogelijk het weer te bekijken, aandelen te volgen, gemiste oproepen te zien en notificaties te krijgen.

De nieuwe variant met een ander uiterlijk en beter scherm komt in de lente uit in eerst de Verenigde Staten voor een adviesprijs die volgens CTO David Rosales rond de 300 à 400 dollar komt te liggen.

Burg

De grootste teleurstelling van de CES was wat ons betreft Burg, een Nederlands bedrijf dat ook al jaren smartwatches maakt. Volgend jaar komen verschillende nieuwe varianten uit, met een grote hoeveelheid verschillende wijzerplaten en horlogebandjes.

De horloges van Burg zijn eigenlijk gewoon kleine smartphones en ze hoeven dus niet aan een telefoon te worden gekoppeld. De nieuwste horloges van Burg worden voorzien van Android 4.0 en kunnen apps direct uit de Google Play-winkel downloaden.

Burg

Dat klinkt goed, maar in de praktijk lijken de horlogemakers weinig kaas te hebben gegeten van software. Op het thuisscherm met grote tegels na is de software van Android grotendeels onaangepast gebleven. Dat zorgt vaak voor extreem kleine letters die nauwelijks te lezen zijn.

Wie op het scherm van 240 bij 240 pixels een webpagina wil openen, moet typen op een virtueel toetsenbord met toetsen van enkele millimeters breed. Voordeel is dat apps als Twitter en Facebook zich aanpassen aan het kleine scherm, al kun je je afvragen hoe logisch het is om de hele Facebook-nieuwsfeed op zo'n klein display door te bladeren.

Wat voor hardware de nieuwste smartwatches van Burg precies bevatten, wisten de vertegenwoordigers van het bedrijf op de beursvloer ook niet. Omdat op de stand nauwelijks werkende exemplaren te vinden waren, hebben we slechts beperkt met het horloge kunnen spelen.

Burg heeft al smartwatches vanaf 129 euro. De Burg 18, het nieuwste model, moet in de VS rond de 420 dollar gaan kosten.

Omate

De Omate Truesmart heeft dezelfde filosofie als de horloges van Burg. Wie een simkaart in de smartwatch stopt, heeft direct een hele smartphone met kleurenscherm om zijn pols.

De software van Omate lijkt hier iets beter op te zijn afgestemd. Zo is er een speciaal toetsenbord ingebouwd dat nog steeds niet zeer gemakkelijk is in het gebruik, maar dat in ieder geval rekening houdt met de grootte van het scherm.

Omate

Bovendien kan door het systeem worden genavigeerd met simpele swipe-bewegingen. Zo is er geen fysieke terugknop aanwezig, maar heeft een swipe naar links altijd hetzelfde effect. Op het toetsenbord kan bovendien naar rechts worden geveegd voor een punt, terwijl een swipe naar beneden een komma produceert.

Desalniettemin zijn Android-apps gewoon hele kleine varianten van de apps die je op je smartphone hebt staan. Wat ons betreft zou een smartwatch beter kunnen worden voorzien van apps die speciaal voor het kleine scherm zijn gemaakt. Dit is de strategie die Samsung en Sony hanteren met hun smartwatches, al hebben we gezien dat die ook bepaald niet perfect zijn.

De Omate heeft ook een camera van 5 megapixels aan de rechterzijkant. Wie het horloge aan zijn linkerpols draagt, kan dus foto's maken door zijn arm recht naar voren uit te strekken. De fotokwaliteit was op de beursvloer niet heel goed te zien, maar leek redelijk.

De Omate Truesmart wordt verkocht voor 299 dollar en kan ook naar Nederland worden verzonden.

Qualcomm Toq

De smartwatch van Qualcomm valt vooral op door zijn scherm, dat gebruikmaakt van zogenoemde Mirasol-technologie. Simpel gezegd reflecteert een Mirasol-scherm licht dat al in een ruimte aanwezig is. Door alleen bepaalde golflengtes te reflecteren ontstaan specifieke kleuren.

Die technologie heeft als voordeel dat er veel minder stroom wordt verbruikt. Volgens Qualcomm gaat de Toq, ondanks zijn kleurenscherm, een volle week mee op één lading. Dat hebben we niet kunnen testen, maar zou een enorme vooruitgang zijn.

Toq

Nadeel is dat het Mirasol-scherm minder felle kleuren toont dan gewone lcd-schermen. Met een druk op de knop kan wel een backlight worden aangezet zodat het scherm beter te zien is. Dan verbruikt de Toq echter weer meer energie.

De smartwatch van Qualcomm moet aan een Android-telefoon worden gekoppeld en is verder zeer beperkt in functionaliteit. Er zijn slechts een paar 'widgets', waaronder een kalender, muziek, weer, aandelen en notificaties van de smartphone.

De Toq lijkt vooral een uithangbord dat de nieuwe technologie van Qualcomm moet tonen. Het apparaat wordt daarom slechts zeer beperkt in de VS verkocht voor 349 dollar.

Filip

Deze smartwatch is speciaal bedoeld voor kinderen van 5 tot 11 jaar oud en hoeft niet te worden gekoppeld aan een telefoon. Door een simkaart in het horloge te stoppen, is bellen wel mogelijk.

Dat kan alleen naar vijf nummers, die door de ouders vooraf kunnen worden ingeprogrammeerd. Dat zijn ook de enige vijf nummers die naar de Filip kunnen bellen en sms'en.

Filip

Ouders kunnen hun kinderen dit horloge omdoen en door het gps-signaal in de gaten houden waar ze zijn. Als het kind op school moet zitten en zich buiten een vooraf ingesteld gebied begeeft, krijgen de ouders een waarschuwing.

De Filip moet ongeveer 1,5 dag met zijn batterij doen. De smartwatch is in de VS al verkrijgbaar voor 199 dollar, plus 10 dollar per maand voor de telefoonaansluiting. Het bedrijf overweegt een internationale lancering.


Lees meer over:

Smartwatches

Aanbevolen artikelen