Hands-on: De eerste Android-tv van Philips

Philips brengt dit jaar de eerste tv’s met Android op de Europese markt. NUtech kreeg p CES exclusief de kans om een eerste ervaring met Android-tv op te doen.

Lees de uitgebreide hands-on op NUtech

Android op een Philips-tv lijkt in niets op de software van telefoons en tablets. TP Vision, dat Philips-tv’s maakt, heeft gekozen voor een eigen interface. Dat is ook noodzakelijk omdat Android bedoeld is voor kleinere schermen.

Via een kleine menubalk aan de bovenkant zijn zes onderdelen beschikbaar. Nu op tv, Zenders, Apps, Online tv, Video on demand en Bronnen.

Nu op tv is de plek voor live televisie en bestaat uit een duidelijke visuele weergave van de actuele tv-gids. In de sectie Online tv is het aanbod uit Uitzending Gemist, RTL XL en SBS Kijk te zien en bij video on demand kunnen films en series worden gehuurd. Netflix zit weer in een aparte app.

Het was beter geweest als TP Vision één sectie had gemaakt met programma’s, films en series.

Met de weergave van content, apps en zenders is verder niets mis. Alles is visueel en vrij groot zodat het gemakkelijk op afstand te herkennen is.

Apps

Door Android is het app-aanbod direct veel groter dan op andere smart tv’s, maar niet alle apps uit de Google Play Store werken op de tv, zoals applicaties die bijvoorbeeld multitouchbesturing hebben.

Het overgrote deel van de apps is echter wel beschikbaar en schaalt verrassend goed op grote schermen. Alle teksten en knoppen worden logischerwijs veel groter, maar dat is juist fijn vanaf de bank.

Besturing

De besturing gaat via een speciale afstandsbediening. Met bewegingen in de lucht kan de cursor worden aangestuurd. De besturing van veel apps is nog niet perfect omdat het aanklikken van onderdelen wat langer de tijd kost dan op een smartphone.

Bovendien kan zoomen in bijvoorbeeld Google Maps alleen door op een knop te klikken. Het voelt allemaal iets minder natuurlijk aan dan op smartphones, maar dat is met alle smart tv’s het geval.

TP Vision heeft naar eigen zeggen flink gewerkt aan de soepelheid van Android voor op de tv. Tijdens onze test reageerde de software snel en traden nergens haperingen op. Ook niet bij gamen en het opstarten van apps. Uit een uitgebreide test zal nog moeten blijken of dat ook bij de zwaardere onderdelen het geval is.

Voorlopige conclusie

De eerste indruk van Android op Philips-tv’s is zeer positief. Het systeem lijkt snel te werken, kent weinig poespas en de apps zijn herkenbaar voor mensen vanwege de populariteit van Android op smartphones.

Een nadeel is dat de apps niet geoptimaliseerd zijn voor grote schermen, maar ze werken over het algemeen prima. Bovendien is het aanbod direct vele malen groter dan op andere smart tv’s. TP Vision zou de menustructuur nog wel iets eenvoudiger kunnen maken.

De eerste Android-tv wordt in het derde kwartaal in Nederland verwacht. Dat zal een high-end-model zijn. Later volgen ook de goedkopere tv’s.

Bekijk screenshots van Android op de Philips tv en lees meer

Wat is er allemaal aangekondigd op gadgetbeurs CES?

Lees meer over:
Tip de redactie