In de strijd om marktaandeel op de smartphonemarkt wil de Chinese fabrikant Huawei niet alleen maar groter worden door telefoons tegen bodemprijzen aan te bieden. Het bedrijf wil zich met name onderscheiden op het gebied van design en gebruikservaring.

Dat zegt Jerry Huang, hoofd marketing van Huawei, tegenover NUtech op de gadgetbeurs CES in Las Vegas.

"Lage prijzen zijn een voordeel, maar het is niet de enige manier waarop we kunnen blijven groeien en om de aandacht van consumenten te krijgen. We moeten iets geweldigs hebben zodat ze zich herinneren dat wij als bedrijf potentieel hebben", zegt Huang.

Met name bij de telefoons in de P-serie, zoals de recente Ascend P6, wordt vooral gelet op design. Dat toestel, met een adviesprijs van 449 euro, toont volgens hem dat Huawei niet alleen probeert toestellen zo goedkoop mogelijk te maken. "Hij is helemaal niet goedkoop", zegt hij.

Schermgrootte

Fabrikanten moeten ook minder letten op specificaties en meer op gebruikservaring, vindt Huang. "Als het scherm groter is, is de consumentenervaring dan echt beter?"

Huawei presenteerde zelf maandag de Ascend Mate 2, een smartphone met een zeer groot scherm van 6,1 inch. Qua hardware veranderde dat toestel nauwelijks ten opzichte van de vorige versie, maar volgens Huang is veel aandacht besteed aan het verbeteren van de accuduur en de behuizing.

Door veranderingen in de software van de telefoon moet deze zeker twee dagen meegaan op één acculading. De dunne randen rond het scherm moeten het bovendien mogelijk maken om het grote toestel alsnog met één hand te besturen.

"Dat is de reden dat de hardware hetzelfde is als bij de Ascend Mate", aldus Huang.

80 miljoen

In 2014 wil Huawei 80 miljoen smartphones verkopen, ruim anderhalf keer meer dan afgelopen jaar. Steeds meer mensen in Europa herkennen de naam van het bedrijf, zegt Huang.

Er is overwogen om die naam, die door de Nederlandse tak wordt uitgesproken als hoe-ah-wei, te veranderen. Terwijl daarover werd gesproken, gingen steeds meer mensen de merknaam echter al herkennen.

"Ze bleven erover discussiëren, maar we blijven het gebruiken", zegt Huang.

Hoe-ah-wie? Alles over de Chinese smartphonefabrikant Huawei

Het laatste nieuws van gadgetbeurs CES