Er zijn in het afgelopen jaar 16.210 Burgernetberichten verzonden in Nederland. Dat liet een woordvoerster van Burgernet aan het ANP weten. Dat komt neer op ongeveer 44 per dag.

Burgernet is een systeem dat de politie gebruikt om berichten te sturen naar deelnemende mensen in een bepaald gebied met het verzoek uit te kijken naar een voertuig of persoon.

Er werden zo’n 7000 zogenoemde heterdaadberichten verstuurd, oftewel een bericht waarbij direct een dader wordt gezocht van bijvoorbeeld een diefstal of een misdrijf.

De rest van de berichten werd preventief verstuurd of omdat er iemand vermist was. Preventieve berichten worden verstuurd als waarschuwing, bijvoorbeeld omdat er in een bepaalde wijk veel wordt ingebroken. Deelnemers kunnen tips rechtstreeks aan de meldkamer doorbellen via het gratis Burgernetnummer 0800-0011.

Toename

In 2012 werden er 9933 berichten verstuurd, maar dat komt doordat er toen veel minder gemeenten waren aangesloten op het systeem. De verwachting is dat gemeenten die nog niet zijn aangesloten - Meppel, Kampen, Tynaarlo, Bellingwedde, Westerveld en De Wolden - zich snel zullen aansluiten bij het systeem, waar inmiddels bijna 1,5 miljoen Nederlanders aan deelnemen.

Van alle verstuurde berichten leidt tien procent vrijwel direct tot een aanhouding of de vondst van een vermiste. Ook levert ruim 40 procent van de verstuurde Burgernetberichten nieuwe informatie op.