Sony brengt de komende maanden de Xperia Z1 Compact, een kleine variant van de originele Z1, en de slimme armband Smartband naar Nederland.

Dat heeft het bedrijf maandag laten weten tijdens de Consumer Electronics Shows in Las Vegas.

De Smartband van Sony komt in het voorjaar uit en kost dan 99 euro. Het product wordt door Sony niet alleen gezien als fitnessaccessoire, maar moet de gebruiker inzicht geven in zijn of haar complete leven.

De armband houdt net als eerdere fitnesstrackers het aantal stappen en verbrande calorieën bij. Bovendien is het slaapritme te meten. De armband geeft aan hoe lang er is geslapen en of dat een lichte of diepe slaap was.

De Smartband van Sony kijkt daarnaast ook naar welke muziek er is afgespeeld, hoe lang welke apps zijn gebruikt, wanneer de gebruiker in de auto, trein of op de fiets zat en bijvoorbeeld waar en wanneer er foto’s zijn gemaakt.

De armband is waterdicht en kan gebruikt worden met verschillende gekleurde bandjes (zwart, wit en paars). Na de lancering komen in totaal elf kleuren beschikbaar. Met lampjes worden notificaties van de gekoppelde telefoon weergegeven. Ook trilt de armband als er bijvoorbeeld een mailtje binnenkomt.

De armband wordt gekoppeld aan een telefoon met een speciale app. Smartband werkt ook met andere Android-toestellen.

Bekijk onze review van de Sony Smartwatch 2

Z1 Compact

De nieuwe smartphone Z1 Compact heeft een 4,3 inch-scherm en kwam al onder de naam Xperia Z1 Mini uit in Japan. Vanaf 13 januari is het toestel ook in Nederland voor te bestellen voor 549 euro, vanaf medio februari ligt het toestel in verschillende winkels.

De specificaties zijn grotendeels gelijk aan die van de originele Z1. Het schermformaat (4,3 in plaats van 5 inch) en de dikte (9,5 ipv 8,5 mm) en het gewicht (140 ipv 170 gram) wijken wel af. Wel beschikt de Compact ook over een snelle Snapdragon 800-processor en de 20,7 megapixel-camera.

De accucapaciteit gaat omlaag van 3000 naar 2300 mAh. De meest opvallende aanpassing is echter het schrappen van de full hd-resolutie. In plaats van 1920 x 1080 pixels moet de Z1 Compact het doen met 1280 x 720 pixels. Het aantal pixels per inch gaat van 441 naar 341 en dat zorgt voor een minder scherp beeld.

De Xperia Z1 Compact beschikt standaard over Xperia Transfer Mobile waarmee contacten, foto’s, apps, berichten en andere content van de oude telefoon naar de Compact worden overgezet. Dat kan via een kabel of draadloos met NFC en werkt ook met de iPhone.

Lees onze review van de Xperia Z1

Bekijk onze reviews van de Galaxy S4 Mini en HTC One Mini