De digitale munt bitcoin bestaat vandaag vijf jaar. Op 3 januari 2009 werden de eerste vijftig munten uitgedeeld.

Bitcoins worden uitgedeeld in 'blocks', stukken code die worden uitgedeeld aan mensen die hun computer rekensommen laten uitvoeren ten behoeve van het bitcoinnetwerk.

Op 3 januari 2009 werd het eerste block uitgedeeld aan ontwikkelaar Satoshi Nakamoto, een pseudoniem van een nog altijd onbekende persoon of groep.

Het aantal bitcoins dat er in zo'n stuk code zit lag destijds op vijftig. Dat aantal wordt gehalveerd na elke 210.000 blocks die worden uitgedeeld. Inmiddels zijn er 277.595 blocks uitgereikt.

Het idee van de bitcoin is al iets ouder: in november 2008 publiceerde de voor iedereen onbekende Nakatomo een onderzoekspaper op een mailinglist waarin hij de infrastructuur van en het idee achter de bitcoin uitlegde: een digitale munt zonder bemoeienis van een centrale bank of overheid.

Sinds 12 december 2010 is er niets meer vernomen van Satoshi Nakamoto. 

Waarde

Zeker het eerste jaar bleef de digitale munt weinig tot niets waard. In mei 2010 werd er een pizza gekocht voor 10.000 bitcoins, een transactie door velen als de eerste 'echte' bitcoinaankoop wordt gezien. Twee maanden later werd wat inmiddels de grootste bitcoinaandelenmarkt is opgericht; MtGox, dat ooit begon als ruilbeurs voor speelkaarten. 

Pas in 2013, vier jaar na de introductie van de bitcoin, werd de bitcoin pas echt populair. In februari 2013 brak de bitcoin een nieuw record met een waarde van 31,91 dollar. Op 1 april in datzelfde jaar was de bitcoin 100 dollar waard. Eind 2013 schoot de waarde verder omhoog: eind november steeg de waarde van de munt boven de 1000 dollar uit. Inmiddels ligt de waarde van de munt op zo'n 880 dollar. 

Schommelingen

Investeren in de munt blijft riskant omdat de waarde heen en weer blijft schommelen. Die wisselingen zijn vaak afhankelijk van positief en negatief nieuws rondom de munt. Zo steeg de waarde van de bitcoin toen een Noor tonnen verdiende dankzij zijn bitcoins, en daalde de koers fors toen de Chinese overheid de munt in de ban deed. 

Wat zijn bitcoins en wat kan je ermee?

Bekijk de gevaren en alternatieven van bitcoin