Youtube zal volgende week op de gadgetbeurs CES ondersteuning voor ultra hd-video's tonen. De video's moeten door een nieuwe technologie zuinig omgaan met bandbreedte.

Dat zegt Francisco Varela van Youtube in een interview met Gigaom.

De video's in 4k-formaat, met een resolutie die vier keer zo hoog ligt als full hd, zullen gebruikmaken van de codec VP9, die door Google zelf werd ontwikkeld. De codec is vrij van royalty's en kan dus ook door andere bedrijven worden ingezet.

Google kondigde die nieuwe technologie in mei al aan. Naar eigen zeggen verbruikt VP9 twee keer minder bandbreedte dan H.264, de codec die nu vaak wordt gebruikt voor internetvideo's. Daardoor moet het bekijken van video's met zo'n hoge kwaliteit ook mogelijk zijn met lagere internetsnelheden.

Bufferen

Het gebruik van de codec moet ook het bekijken van video's op kleinere formaten efficiënter maken, waardoor het bufferen van video's minder vaak moet voorkomen. "In 2015 zal je verrast zijn als je nog dat draaiende wieltje ziet", aldus Varela.

Google werkt onder meer samen met chipmakers als ARM, Intel en Broadcom om ondersteuning van VP9 in diverse apparaten in te bouwen. Op de CES zal Google zijn ultra hd-technologie tonen in samenwerking met LG, Panasonic en Sony. 

Volgens Varela zullen pc's en mobiele telefoons eerst ondersteuning krijgen voor VP9. De eerste tv's die de codec ondersteunen zouden in 2015 moeten verschijnen.

Wat is ultra hd en wat heb je er aan?

De populairste Youtubevideo's van 2013 in Nederland