Een aantal gebruikers wil dat Facebook 10.000 dollar per getroffen gebruiker gaat betalen omdat het stiekem meeleest met privéberichten en deze data doorspeelt aan adverteerders.

Dat blijkt uit een rechtszaak die in San Jose, Californië gestart is.

Facebook bekijkt volgens de aanklacht privéberichten die een link bevatten en gebruikt deze data voor marketingdoeleinden en verdient er zo geld mee. Dit zonder toestemming van de gebruikers.

De gegevens uit de berichten kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om gerichte advertenties te laten zien. 

"Facebook schendt de privacy en ondermijnt de belofte om onovertroffen beveiliging te bieden", aldus twee van de gebruikers in de rechtbankdocumenten die Bloomberg heeft ingezien.

Schadevergoeding

De gebruikers vragen de rechter om de zaak een class action-status te geven. Dat betekent dat de rechtszaak gevoerd kan worden namens alle getroffen gebruikers. De advocaat laat weten 100 dollar schadevergoeding per bericht te willen zien met een maximum van 10.000 dollar.

Jackie Rooney, woordvoerder van Facebook, laat aan Bloomberg weten dat de beschuldigingen "ongegrond" zijn.

Eerder moest Facebook getroffen gebruikers al 10 dollar per persoon betalen omdat in advertenties werd getoond welke vrienden een bepaalde pagina al liken. Dat gebeurde zonder toestemming. Facebook maakte 20 miljoen dollar vrij voor die zaak.

Wat is op Facebook standaard openbaar en wordt gebruikt voor advertenties?