Toekomstige smartphones gaan door een nieuwe chip beschikken over kunstmatige intelligentie, waardoor de inhoud van video's en foto's herkend kan worden.

Dat stellen onderzoekers van de Purdue University tegenover Technology Review.

De wetenschappers hebben de desbetreffende processor al ontwikkeld, maar werken nog aan een commerciële variant.

De chip dient als een coprocessor naast de normale chips die in smartphones zitten. De nieuwe chip richt zich alleen op heel andere taken en kan deze efficiënter afhandelen.

Daardoor wordt 'deep learning', een vorm van kunstmatige intelligentie, beschikbaar op smartphones. Met deep learning is het mogelijk de inhoud van foto's en video's automatisch te herkennen.

Toepassingen

Volgens de onderzoekers zijn verschillende toepassingen te bedenken. "Je hebt waarschijnlijk een collectie van duizenden foto's die je nooit bekijkt omdat we geen goede technologie hebben om deze content te analyseren", aldus Eugenio Culurciello, onderzoekers aan de Purdue University.

Culurceillo legt uit dat het bijvoorbeeld mogelijk wordt foto's te doorzoeken op 'rode auto' of 'een zonnige dag met mama'. Bovendien zouden er apps ontwikkeld kunnen worden die een bepaalde handeling starten als ze een persoon, object of omgeving herkennen.

Google en Facebook

Dat laatste kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij Google Glass, de slimme bril van Google met een camera in het montuur. Grote bedrijven als Google en Facebook investeren al in deep learning. De zoekgigant liet al eens zien dat het katten kon herkennen in Youtube-video's.

Tot nu toe is deep learning beperkt vanwege de rekenkracht die nodig is. Als de onderzoekers hun chip commercieel aantrekkelijk weten te maken kan een beperktere vorm van deep learning dus breed beschikbaar komen.

Bekijk drie toepassingen van kunstmatige intelligentie

Hoe gebruikt Facebook deep learning?

Lees ook: Qualcomm wil smartphones hersenen geven