Het aantal internetgebruikers met Windows 8 of 8.1 lag in december voor het eerst boven de 10 procent, het verouderde Windows XP ziet een flinke daling in gebruikers.

Het aantal internetgebruikers met Windows 8 of 8.1 lag begin december bijna op 10 procent, afgelopen maand passeerde het systeem de mijlpaal. Dat blijkt uit cijfers van statistiekenverzamelaar Net ApplicationsIn totaal gebruikt 90,8 procent van de internetgebruikers een versie van Windows.

Het aantal gebruikers met Windows 7 steeg afgelopen maand met 2,62 procent harder, naar een totaal van 49,26 procent van de gebruikers. Vorige maand werd bekend dat Microsoft Windows 7 langer blijft verkopen. Traditioneel stopt Microsoft de verkoop van oudere besturingssystemen wanneer een nieuwe beschikbaar is.

Het aantal gebruikers met Windows XP daalt nog altijd gestaag, en ligt nu onder de 30 procent. Microsoft stopt in april met de ondersteuning van Windows XP, waardoor kwetsbaarheden die na die tijd optreden niet meer verholpen zullen worden.

Microsoft waarschuwt XP-gebruikers al maanden, en wil zijn aantal klanten met Windows XP tegen april hebben teruggebracht tot hoogstens 10 procent.

Bekijk wat er allemaal nieuw is in Windows 8.1

Lees ook: Microsoft luidt noodklok over gevaarlijk Windows XP