John Chen, interim-ceo van Blackberry, heeft in een open brief de toekomstplannen van het bedrijf beschreven.

In de open brief, gepubliceerd door CNBC, schrijft Chen het verleden achter zich te laten. De interim-ceo wijst op de veranderingen die hij in de afgelopen maanden heeft doorgevoerd.

"Dit is niet de eerste keer dat ik aan het hoofd sta van een bedrijf dat in moeilijke omstandigheden zit", schrijft Chen, verwijzend naar zijn leiderschap van softwarebedrijf Sybase. Dat haalde Chen succesvol uit de rode cijfers.

Zakelijk

Belangrijke pijlers voor Blackberry zijn volgens Chen diensten voor de zakelijke markt, messaging en beveiliging. "Als het op de zakelijke markt aan komt zijn wij nog steeds de leider", schrijft Chen.

"Laat je niet voor de gek houden door concurrenten die claimen veiliger te zijn of een betere ervaring te bieden dan Blackberry." Chen wijst vervolgens op de tachtigduizend bedrijven die nog altijd diensten van Blackberry gebruiken, veel meer dan concurrenten als Good, Airwatch en Mobileiron.

Ook het belang van Blackberry voor overheden moet volgens Chen niet worden onderschat. "Zeven van de zeven overheden van G7-landen zijn Blackberry-klant. Blackberry kan volgens Chen niet zomaar worden vervangen.

BBM

Blackberry Messenger blijft volgens Chen ook een belangrijk aspect van het bedrijf. "In de afgelopen zestig dagen is BBM ruim veertig miljoen keer gedownload voor iOS en Android. We blijven de dienst de komende jaren uitbouwen, om het uiteindelijk om te vormen tot inkomstenstroom."

Door het nieuwe partnerschap met fabrikant Foxconn kan Blackberry zich volgens Chen meer richten op waar het goed in is, "iconisch design, sterke beveiliging, software en ontwikkeling voor de zakelijke markt". Blackberry produceerde tot nu toe altijd zijn eigen telefoons, door dit aan het Aziatische Foxconn over te laten kunnen volgens de topman sneller nieuwe toestellen worden gemaakt.

Chen zegt het managementteam van Blackberry de komende weken uit te blijven bouwen. Eerder deze maand schreef Chen al een vergelijkbare geruststellende brief, toen voornamelijk gericht op aandeelhouders.

Blackberry: diepe dalen en hoge pieken