Nokia heeft in Duitsland een patentrechtszaak gewonnen tegen HTC. Het gaat om een software-patent dat aanwezig is in alle HTC-toestellen met Android.

Dat meldt Fosspatents.

Het patent in kwestie omschrijft software waarmee twee telefoons met elkaar kunnen communiceren via bluetooth of nfc en op die manier data uitwisselen. HTC moet er voor zorgen dat toestellen geen inbreuk meer maken op het patent, of het moet een licentie nemen op het patent bij Nokia.

Nokia moet wel garant staan voor 400 miljoen euro om de uitspraak te bekrachtigen. HTC kan aanspraak maken op dat geld als het in hoger beroep alsnog in het gelijk gesteld wordt en aan kan tonen schade te hebben geleden. Het is nog niet bekend of Nokia de borg ook daadwerkelijk gaat betalen.

Patenttrol

Nokia's mobiele tak werd verkocht aan Microsoft, maar het behield zijn patentportfolio, waar Microsoft gedurende tien jaar een licentie op krijgt.

Er gingen geluiden op dat Nokia mogelijk meer geld wil gaan verdienen met de verkoop van licenties op zijn patenten. Eurocommissaris Joaquin Almunia (Mededinging) waarschuwde Nokia echter tijdens een toespraak, om geen patenttrol te worden

Wat gebeurt er nu met Windows Phone en waarom doet Microsoft dit?