Apple en Samsung zijn weer met elkaar in gesprek om een langdurig geschil over patenten op te lossen.

"Voor zo ver ik weet voeren de bedrijven discussies over het tekenen van een potentiële overeenkomst", zegt een anonieme official van de Zuid-Koreaanse concurrentiewaakhond FTC tegen de Korea Times.

"Ze zijn bezig om hun meningsverschillen over royaltybetalingen dichter bij elkaar te brengen", aldus de bron. De FTC zou samenwerken met Amerikaanse en Europese waakhonden om de discussie te begeleiden.

Samsung en Apple zijn al jarenlang met elkaar verwikkeld in een strijd over mobiele patenten. Meest zichtbaar was het afgelopen jaar de Amerikaanse patentzaak tussen de twee bedrijven, die leidde tot een boete van 890 miljoen dollar voor Samsung.

Royalty's

Vorig jaar spraken Samsung en Apple ook al over een schikking, maar een marathondiscussie tussen Apple-CEO Tim Cook en Samsung-CEO Choi Gee-Sung mislukte omdat Samsung niet akkoord ging met de royaltybetalingen die Apple voorstelde.

Een bron binnen Samsung vertelt aan de Korea Times dat het hoofd van de mobiele tak mogelijk begin volgend jaar naar de VS zal vliegen om te bekijken of nu wel een deal kan worden gesloten.

Samsung wil volgens de bronnen een uitgebreide patentovereenkomst sluiten die het bedrijf een licentie geeft op een groot deel van Apples patentportfolio. Apple zou willen dat Samsung 30 dollar (22 euro) per apparaat betaalt, maar volgens de Zuid-Koreaanse fabrikant is dat te veel.

Alles over de patentstrijd tussen Apple en Samsung