Bezoekers van de populaire ondergrondse online marktplaats Silk Road preferen MDMA, LSD en cannabis boven andere drugs.

Dat blijkt uit een gepubliceerd universitair onderzoek, dat 10.000 Silk Road-gebruikers vroeg naar hun aankopen. Voor het onderzoek werden Amerikaanse, Britse en Australische Silk Road-bezoekers ondervraagd.

Het reeds opgerolde Silk Road is een forum waarop veel zaken werden verhandeld die niet zijn toegestaan, waaronder (hard)drugs en wapens. De digitale zwarte markt draaide op het versleutelde netwerk Tor, betalingen liepen via het anonieme bitcoin.

Inmiddels is Silk Road 2.0, een verbeterde versie van de ondergrondse online marktplaats, gelanceerd en met het Tor-netwerk te bezoeken.

MDMA

Uit onderzoek blijkt dat MDMA, de grondstof van XTC-pillen die eveneens als poedervorm kan worden ingenomen, bij Amerikaanse, Britse en Australische Silk Road-gebruikers het meest populair is.

De drugs is met name bij laatstgenoemde populair: 60 procent van Australiërs zegt MDMA op Silk Road te hebben gekocht, in tegenstelling tot 56 procent van de Britse en 53 procent van de Amerikaanse bezoekers.

Cannabis en LSD vormen verder de top drie voor de drie landen. In Amerika staat LSD op de tweede plek en cannabis op derde, bij Australië en het Verenigd Koninkrijk is dit precies andersom. 

Cocaïne

Het valt daarbij op dat 25 procent van de Australische Silk Road-gebruikers cocaïne bestelde. Dit percentage ligt bij Britse bezoekers (9 procent) veel lager. Cocaïne staat niet op de lijst van de negen meest populaire drugs bij Amerikaanse Silk Road-bezoekers.

De lijsten van de landen worden verder grotendeels aangevuld met psychedelische drugs als 2C, ketamine, paddo's en DMT. Ook geneesmiddelen, waar bijvoorbeeld morfine en ritalin onder vallen, zijn populair in zowel Amerika, het Verenigd Koninkrijk als Australië.

Lees vijf vragen over Silk Road

Hoe is de bitcoin ontstaan en wat kun je ermee?