Volgens een veiligheidsdeskundige hebben mobiele providers de afgelopen jaren te weinig gedaan om spionage van mobiele telefonie tegen te gaan.

Dat zegt Karsten Nohl tegenover Reuters.

Nohl is hoofdonderzoeker bij het Duitse Security Research Labs. Hij deed onderzoek naar mobiele providers verspreid over de hele wereld. Uit het onderzoek komt naar voren dat ze zich amper bezighouden met de beveiliging van hun netwerken.

Onlangs werd bekend dat het voor de NSA kinderspel is om telefoongesprekken af te luisteren die versleuteld worden met de A5/1-technologie. Twee updates, die al in 2008 beschikbaar werden gesteld, zouden dat kunnen voorkomen. Nohl gelooft echter niet in een samenzwering.

Nederland

De onderzoeker ziet het meer als nalatigheid. Mobiele providers focussen op de snelheid en de dekkingsgraad van hun netwerk, in plaats van een goede beveiliging. Daarnaast bleek dat de slechte beveiliging van simkaarten die door Nohl aankaartte in juli 2013, nog amper verholpen is door providers.

Uit de gsmmap, die vrijdag werd gepresenteerd, blijkt dat het mobiele netwerk in Nederland goed beveiligd is, maar het kan nog beter, zoals in Frankrijk.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken