Om onder de massale bewaking uit te komen, moet het internet opnieuw worden uitgevonden. Hackers zouden aan nieuwe standaarden moeten werken om de digitale wereld leefbaar te houden.

Dat zegt Tim Pritlove tijdens de openingstoespraak van het jaarlijkse hackerscongres 30C3 in het Duitse Hamburg.

"Toen we in 1984 begonnen met de jaarlijkse conferenties dachten we dat 1984 [boek van Britse schrijver George Orwell dat waarschuwt voor totalitaire regimes - red.] ook de benaming van een slechte droom was", zegt Pritlove.

"Nu we wakker worden [door het nieuws rondom de spionagepraktijken - red.] is het duidelijk dat de realiteit veel slechter is."

Pritlove benadrukt dat de hackersgemeenschap in staat is om oplossingen te bieden. "Wij zullen het internet opnieuw moeten uitvinden om ervoor te zorgen dat de snelheid van totale bewaking naar beneden wordt gebracht."

Alliantie

"Hetgeen dat wij nodig hebben is een alliantie om nieuwe standaarden voor het internet op te zetten. Zo kunnen we oplossingen voor huidige problemen bedenken", meent Pritlove. 

Pritlove verwijst daarbij naar Snowden als bewijs dat het slechts een persoon kan zijn die een golf van verandering teweegbrengt.

Op de jaarlijkse conferentie van de Chaos Computer Club komen duizenden hackers bijeen om te praten over digitale burgerrechten en ontwikkelingen rondom technologie. In totaal worden tussen de 6.000 en 7.000 bezoekers verwacht.

Lees ook: John Mcafee belooft onhackbaar internet