De politie vraagt in onderzoeken regelmatig gegevens van de ov-chipkaart op, om bijvoorbeeld vermiste personen te vinden.

Dat blijkt uit onderzoek van de TelegraafVolgens het bedrijf achter de ov-chipkaart, Translink Systems (TLS), wordt meerdere keren per week vertrouwelijke data van klanten door politie opgevraagd.

Vetrouwelijke data van ov-chipkaarten bestaat onder andere uit locaties waar de reiziger heeft in- en uitgecheckt. Dergelijke reisinformatie wordt los bewaard van de persoonlijke informatie van de reiziger, zoals de volledige naam en adresgegevens.

De politie kan TLS de data aan persoonlijke informatie van de reiziger laten koppelen. TLS is wettelijk verplicht om data te overhandigen als het verzoek voldoet aan de wettelijke voorwaarden.

SHPV

Ook worden gegevens van parkeerorganisatie SHPV door de politie gebruikt om informatie te vergaren. De database van SHPV bevat onder andere kentekengegevens van automobilisten die in veel dorpen of steden parkeren, waaronder Amsterdam, Almere en Amersfoort.

Informatie van SHPV wordt voornamelijk gebruikt bij onderzoeken naar mensen die gebruikmaken van vervalste pinpassen.