De Verenigde Staten willen dat China zijn copyrightsysteem aanscherpt om de online piraterij binnen het land tegen te gaan.

Dat schrijft de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger in een rapport. De maatregelen die China eerder nam om online piraterij te verminderen, zijn volgens de Obama-regering niet afdoende.

"Chinese namaak en piraterij blijven onaanvaardbaar hoog en brengen nog steeds ernstige schade toe aan Amerikaanse bedrijven in vele sectoren van de economie", aldus de handelsvertegenwoordiger.

Volgens het rapport neemt online piraterij in China sterk toe: "Ongeveer 99 procent van alle muziekdownloads in China is illegaal. Ook worden websites met illegale streamingmedia geprefereerd boven legale diensten."

Bekritiseren

Het rapport bekritiseert China vanwege zijn "slechte handhaving van het copyrightsysteem", zowel op het gebied van online piraterij van auteursrechtelijk beschermd materiaal als het stelen van handelsgeheimem. 

Laatstgenoemde wordt veelal gebruikt voor het kopiëren van producten van bekende merken.

"Eén van de grootste zwaktes van China is de afwezigheid van zware strafrechtelijke middelen", meldt de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger.

Samenwerken

Volgens het rapport blijven de Verenigde Staten met China samenwerken om de problemen rondom copyrightschending aan te pakken.

De Obama-regering is tevens bereid om naar de Wereldhandelsorganisatie te stappen als "belangrijke kwesties" niet worden opgelost. 

Eerder werd uit een gelekt onderhandelingsdocument bekend dat de Verenigde Staten de piraterij van software en audiovisueel materiaal hard willen gaan aanpakken.