De Sloveen Matjaž Škorjanc moet voor vijf jaar het gevang in, voor het ontwikkelen en verkopen van het Mariposa-botnet.

Dat meldt de BBC.

De 27-jarige Sloveen werd in 2010 gearresteerd na een onderzoek van twee jaar. Hij werd schuldig bevonden aan het schrijven van de software waarmee het Mariposa-botnet werd opgezet, witwassen en het helpen van anderen bij criminele activiteiten.

Behalve de gevangenisstraf moet Škorjanc ook een boete betalen van 3000 euro en zowel zijn flat als auto worden in beslag genomen, omdat deze aangeschaft zouden zijn met geld dat hij verdiende met de verkoop van de software. Škorjanc en het OM gaan in hoger beroep en zijn uit op respectievelijk een lagere en een hogere straf.

Het Mariposa-botnet infecteerde uiteindelijk 12,7 miljoen computers in 190 verschillende landen. Mariposa betekent vlinder en ontleent zijn naam aan de ButterFly Flooder-software, die geschreven werd door de Sloveen.

Geïnfecteerd

Geïnfecteerde computers konden op afstand bestuurd worden en verstuurden gevoelige informatie naar de beheerder. In 2009 werd de contole van het botnet afgepakt van een van de beheerders, die het vervolgens weer terugkaapte en het botnet een aanval uit liet voeren op een Canadees bedrijf.

De botnetbeheerder beging echter een fout waardoor zijn identiteit aan het licht kwam. Vijf maanden nadat de Spanjaard werd opgepakt, werd ook Škorjanc aangehouden in Slovenië.

Lees ook: Botnet uit Nederland kaapt twee miljoen wachtwoorden

Hoe pakken Nederlandse providers  botnets aan?