Klokkenluider Edward Snowden geeft woensdag een alternatieve kersttoespraak op de Britse televisie. Zender Channel 4 biedt jaarlijks een tegenhanger voor de toespraak van de koningin.

De toespraak is opgenomen in Rusland, waar Snowden tijdelijk politiek asiel heeft, meldt The Guardian. Het is zijn eerste televisieoptreden sinds hij in Rusland verblijft.

Snowden zegt in zijn toespraak dat schrijver George Orwell de wereld met zijn roman 1984 "heeft gewaarschuwd voor het gevaar van dit soort informatie".

"Het type verzamelen zoals dat in het boek gebeurt – microfoons en videocamera’s, tv die ons bekijkt — het is niets vergeleken met waar we vandaag de dag over beschikken", zegt Snowden. “We hebben sensors in onze broekzak die onze locatie doorgeven. Bedenk wat dit betekent voor de privacy van een gemiddeld persoon.”

"Een kind dat vandaag geboren wordt groeit op zonder een voorstelling van privacy", vervolgt de klokkenluider. "En dat is een probleem, want privacy is van belang, privacy laat ons bepalen wie we zijn en wie we willen zijn."

Onthullingen

Ook wijst Snowden op de politieke discussie en gevolgen die zijn onthullingen teweeg hebben gebracht. "Het gesprek dat vandaag wordt gevoerd bepaalt hoezeer we de technologie om ons heen en de overheid die dat reguleert kunnen vertrouwen."

De volledige kersttoespraak wordt woensdag om 17.15 uur Nederlandse tijd uitgezonden op het Britse Channel 4. Die zender zet sinds 1993 een alternatieve kersttoespraak tegenover die van de Britse koningin.

Snowden zei eerder vandaag in een kranteninterview al blij te zijn met wat zijn onthullingen hebben losgemaakt. Lees meer over dat interview

Bekijk al het nieuws rondom de wereldwijde spionage