Italië heeft een wet doorgevoerd die Italiaanse bedrijven verplicht hun web-advertenties lokaal te kopen en niet via belastingparadijzen.

De maatregel staat in Italië ook wel bekend als de Google-belasting, verwijzend naar de manier waarop onder andere Google de belastbare winst die het op de verkopen van advertenties maakt, verlegt naar belastingparadijzen.

Internetadvertenties worden vaak verkocht via landen als Ierland, Luxemburg en Bermuda, via die landen kunnen grote internationale bedrijven als Google belasting ontwijken.

De maatregel doet stof opwaaien in Italië, meldt Bloomberg. Juristen wijzen erop dat de maatregel waarschijnlijk Europese wetten overtreedt, waarin de non-discriminatie van commerciële activiteit is vastgelegd.

G20

In juli presenteerde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) op verzoek van de G20 een plan voor het aanpakken van de strategieën die door bedrijven als Google, Apple en Yahoo gebruikt worden. Door het verleggen van de winst lopen Europa en de VS jaarlijks 100 miljard dollar (73 miljard euro) aan belastingen mis.

Emeritus hoogleraar recht van de universiteit van Lancaster Sol Picciotto noemt de maatregel “nogal duidelijk haaks staan op de EU-wet”. Toch zal de Italiaanse maatregel de druk op de OESO om zijn plan uit te werken volgens Picciotto vergroten.

De Europese Commissie wijst Italië erop dat zijn wetten moeten stroken met die van Europa. “Op het eerste gezicht hebben we twijfels bij het amendement zoals dat er nu bij ligt”, laat Eurocommissie-woordvoerder Emer Traynor weten.

Belastingparadijzen

Google verkoopt al zijn advertenties binnen Europa via Ierland. Over die winst betaalt het Ierse kantoor royalties aan een kantoor in Bermuda.

In 2012 boekte Google 12 miljard dollar naar dat kantoor, waardoor het wereldwijd ruim 2 miljard dollar aan belastingen bespaarde. Dergelijke ontwijkingsmethoden zijn in tegenstelling tot ontduiking niet strafbaar.

Lees hoe Google 8,8 miljard via Nederland wegsluist