Wiskundige en Enigma-codebreker Alan Turing krijgt van Britse koningin Elizabeth II een postuum pardon. Turing stond aan de wieg van wat later de informatica werd.

Turing werd in 1952 veroordeeld wegens zijn homoseksualiteit, tot 1967 strafbaar in Groot-Brittannië. Hij werd veroordeeld tot experimentele chemische castratie, en pleegde uiteindelijk zelfmoord.

In 2009 bood toenmalig premier Gordon Brown namens de Britse regering al postuum zijn excuses aan Alan Turing aan. Koningin Elizabeth II volgt morgen met een eigen pardon, kondigt Lord Chancellor Chris Grayling aan.

Turing-test

Alan Turing speelde als wiskundige en codebreker een sleutelrol in de ontwikkeling van de computer. Zo bedacht hij de Turingmachine, een berekeningsmodel dat de grenzen van mechanische berekening overdacht. Het hypothetische systeem dat Turing al in 1936 beschreef is een vroeg model voor wat later de computer werd.

Ook is Turing bekend van de Turing-test, een experiment dat probeert te beantwoorden of machines menselijk gedrag kunnen vertonen.

In de test moet een vragensteller geschreven vragen stellen, en aan de hand van de gegeven antwoorden beoordelen of de ondervraagde mens of machine is. Als de antwoorden van de machine niet of nauwelijks van die van de mens zijn te onderscheiden, heeft de machine de test gehaald.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wist Turing de codemachine van het Derde Rijk te kraken, de Enigma. In samenwerking met Poolse codebrekers werd uiteindelijk een machine ontwikkeld waarmee geheime Duitse berichten gelezen konden worden.

Dankzij het breken van de Enigma-code konden de geallieerden onder meer Duitse onderzeeboten in de Atlantische Oceaan opsporen en tot zinken brengen.

Alan Turing wordt door zijn vakgebied al jaren geëerd. Sinds 1966 wordt ieder jaar de Turing Award uitgereikt, de hoogste onderscheiding binnen de informatica.

Lees ook over vijf mensen zonder wie internet niet had bestaan