Google laat zien welke woorden uit een zoekopdracht niet gevonden zijn. Per resultaat is zo zichtbaar welke zoekwoorden op de site voorkomen en welke niet.

Dat heeft de blog Google System ontdekt. De verandering is ook in Nederland al direct zichtbaar.

Wanneer een gebruiker op een lange combinatie van woorden zoekt, kijkt Google niet altijd naar alle woorden, maar probeert het te bepalen welke woorden het belangrijkst zijn.

Nu geeft de zoekmachine ook per zoekresultaat aan welke woorden niet voorkomen op de gevonden pagina. Zo kan de gebruiker beter bepalen op welk zoekresultaat geklikt moet worden voor relevante informatie.

Als de gebruiker bijvoorbeeld zoekt op "Maximumsnelheid A16 en A73 gaat naar 130 iPhone", geeft Google direct aan dat het woord iPhone niet in alle zoekresultaten voorkomt.

Mocht de gebruiker toch echt op zoek zijn naar een resultaat met de combinatie van alle woorden, kan hij in de lijst zoeken naar resultaten mét het woord iPhone.

Google presenteerde in september een nieuw zoekalgoritme waardoor langere vragen beter beantwoord kunnen worden en relevante zoekresultaten bij deze vragen hoger op de pagina zullen verschijnen.

Lees meer over het nieuwe algoritme Hummingbird