Het Japanse robotbedrijf SCHAFT, dat eerder dit jaar werd overgenomen door Google, heeft de DARPA Robotics Challenge Trials gewonnen, een internationale wedstrijd voor robots.

De robot van SCHAFT verzamelde 27 van de 32 punten, die verdiend konden worden bij in totaal acht onderdelen, meldt Gizmodo.

Bekijk beelden van de deelnemende robots op NUtech

SCHAFT won de competitie daarmee met gemak: de nummer twee, een robot van IHMC Robotics, verdiende 20 punten. Tartan Rescue, de nummer drie, haalde 18 punten binnen.

De acht beste teams ontvangen een prijs van 1 miljoen dollar. Dat bedrag is bedoeld ter voorbereiding voor de finale in 2014, waar het winnende team 2 miljoen dollar kan winnen.

Rampscenario

Tijdens de twee dagen durende wedstrijd in Florida was het aan zeventien robots om een parcours te voltooien dat gevuld was met obstakels die echte rampscenario's moeten voorstellen. De robots moesten bijvoorbeeld een gat snijden in een betonnen muur, lekkende pijpleidingen vinden en sluiten, en navigeren door een terrein vol met brokstukken.

Fukushima

De technologische onderzoektak van het Amerikaanse leger, DARPA, begon in 2011 met de wedstrijd als reactie op de ramp in Fukushima.

Omdat de Japanse kerncentrale in Fukushima door straling onbegaanbaar was voor mensen, werden er robots gebruikt om de centrale te betreden. Omdat de medewerkers niet getraind waren in het besturen van de robots kon de kernramp niet worden voorkomen. DARPA hoopt de ontwikkeling van robots met de wedstrijd te stimuleren.

Google

Google heeft het afgelopen halfjaar zeven bedrijven gekocht die zich bezighouden met verschillende aspecten van robots. Google wil zich de komende jaren richten op het ontwikkelen van intelligente en mensachtige robots. Voormalig Androidbaas Andy Rubin wordt leider van het project.

Bekijk de vijf meest indrukwekkende robots

Vijf andere briljante projecten van DARPA