Bill Gates steunt nieuwe initiatieven die zijn gericht op schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, waaronder een onderzoek dat batterijen wil opladen met urine.

Dat maakt de Bill & Melinda Gates Foundation bekend. In totaal steunt Gates elf projecten.

Gates is met name enthousiast over het onderzoek van de universiteit van het Britse Bristol om microbiële brandstofcellen te ontwikkelen die middels urine weer kunnen worden opgeladen.

De opgewekte elektriciteit kan onder andere worden gebruikt om een mobiele telefoon op te laden, maar zal voornamelijk voor het aandrijven van landbouwwerktuigen en afvalverwerkingsmachines worden gebruikt.

Andere projecten die de Bill & Melinda Gates Foundation steunt, zijn onder andere een toilet met een goedkope afvalverwerker die zonder water werkt en een afvalverwerker die vuilnis omzet naar biobrandstof.

"Innovaties hoeven niet ingewikkeld of duur te zijn om daadwerkelijk impact te hebben, en dat is waarom wij zo enthousiast zijn over de projecten en hun verschillende ideeën", aldus Brian Arbogast, bestuurder bij de Bill & Melinda Gates Foundation.

Google

Gates is sinds zijn vertrek als Microsoft-topman voornamelijk bezig met de Bill & Melinda Gates Foundation en het steunen van nieuwe initiatieven die het leven in derdewereldlanden willen verbeteren.

Eerder was Gates kritisch over Googles Project Loon, het project dat internet middels wifi-ballonnen naar afgelegen gebieden wil brengen. "Wanneer je dood gaat aan malaria en je kijkt omhoog en ziet die ballonnen, weet ik niet precies hoe die dingen je gaan helpen", aldus Gates.

Hoe urine een telefoon kan opladen