Canadese wetenschappers hebben met behulp van wodka en een ventilator een bericht verzonden. De techniek zou daar gebruikt kunnen worden waar radiogolven niet werken.

Wetenschappers van de Canadese York Universiteit kunnen een tekstbericht verzenden door wodka met behulp van een ventilator door een ruimte te blazen.

De wodkadampen worden ruim drieënhalve meter verderop door een ontvanger opgevangen. Die meet stijgingen en dalingen in alcoholconcentratie in de lucht. Wanneer het percentage stijgt wordt een 1 verzonden, daalt het dan betekent dat een 0.

Door op die manier binaire code te gebruiken brengen de wetenschappers informatie over zoals dat normaal gesproken met radiogolven ook gaat. Het eerste succesvol verzonden bericht was ‘Oh Canada’.

Tunnels

De wetenschappers zien toepassingen van hun experiment in situaties waarin radiogolven niet werken, zoals tunnels, pijpen en ondergrondse gebieden.

Een van de wetenschappers ziet dergelijke chemische signalen als een manier om in de toekomst met nanorobots te communiceren om vervolgens “bijvoorbeeld drugs of kanker in het lichaam op te sporen”.

Lees hoe een nieuwe techniek voor veel sneller internet kan zorgen

Bekijk een video van het wodka-experiment